2014. április 4., péntek

Hogyan kezdj hozzá?

Nem, nem a dekorációval kezdünk, akármennyire is piszkálja a csőrödet!
A dekoráció az esküvő maximum 10%-a és ezzel szeretnél egyből foglalkozni? Még helyszíned sincs, azt sem tudod hányan jönnek, azt sem tudod mit esznek majd és a dekorációval vagy a ruháddal foglalkozol? Nem jó úton jársz.... Nézzük sorba, mi az, amire viszont első körben kellene koncentrálnod.



1. Helyszín!!
Nem, nem oldódik meg magától...Senki nem fog helyetted választani és nem lényegtelen, egyáltalán!
A helyszín szabja meg az egész esküvő hangulatát és az étkezés fajtáját. Ha ezt az elején nem tisztázod magadban, kezdhetsz mindent elölről pár hónap múlva.

















Tegyük fel, elképzelsz egy szép horgásztó melletti kis éttermet, gyönyörű nagy ablakokkal a tóra nézve, modern környezetben...de olyan rosszul főz a szakács, hogy nem tennéd a vendégek elé azt az ételt, más szakácsot pedig nem engednek be a helyszínre. Innentől kezdve eldöntheted, hogy vagy feláldozod a kaja kérdést ( ami egyébként a leglényegesebb ), vagy keresel másik helyszínt.
Ha a dekorációt már kitaláltad a modern tóparti étteremre, mert az beleillett a dekorációs elképzelésebe, most kezdheted újra az egészet. Felesleges kör! Hidd el, csak emészti az energiáidat.

Kezdj el helyszínt keresni!
Igen, simán lehet kezdeni 1 évre előre, de nincs katasztrófa akkor sem, ha csak pár hónapod van rá. Valószínű, hogy a legismertebb helyek már 1 évre előre foglaltak - ezek általában a legdrágábbak is- szóval ne kenődj el! Rengeted gyönyörű helyszín van, ami rátok vár!

Kompromisszumok már most kezdődnek!
Először válaszolnod kell magadban néhány kérdésre:
- Hol szeretnétek az esküvőt megtartani ( kaja szempontjából, étterem, bár, sátor, hátsó udvarotok )?
- Hajlandó utazni a vendégsereg? ( Erre általában nem a válasz, mert lusta és kényelmes nép )
- Modern esküvőt szeretnél, vagy természetközelit?

A távolság kérdése csak azért fontos, hogy Ti szeretnétek e utazni vagy sem. Budapesten nyilván tök drága minden hely. Ahogy haladunk vidék felé, egyre kedvezőbb árakra számíthatsz, viszont egyre vidékiesebb hangulatra és sok zöld fára. Persze mindig vannak kivételek, de ezt nyilván jobban ismered, hiszen ott élsz. Ismered a környék legjobb éttermeit, vendéglőit, szállodáit, hoteleit, stb.

Van kedvenc helyed?
Olyan hely, ami szép, tetszik, jó a kaja és szeretsz ott lenni?
El tudod ott képzelni az esküvődet is? ( Nem, nem dekoráció szempontjából!! )

Csukd be a szemed! Mit látsz?
Egy diszkót, ahogy a tükörgömb fényei megcsillannak a ruhádon?
Vagy erdőt, ahogyan a friss mohán lépdelsz a hófehér ruhádban?

Képzeld el magad a nagy napon és hidd el, egyből megtalálod a megfelelő helyszínt, ami a legjobban hasonlít az álmaidhoz.

Ezután képzeld el a vendégsereg arcát a helyszínen...Boldogok? Tetszik nekik? Felszabadultak?
Ez a másodlagos, de nagyon fontos szempont egy rendezvénynél. Nincs jó buli, ha feszeng a vendég.
Hiába álmodsz a Hilton esküvőterméről, amikor a poroszlói nagypapa hülyén érzi magát a csiga előétel előtt.

Hidd el, ha nem gondolkozol a vendégek fejével is, a Ti hangulatotok is rámegy...
Miért? Mert ha túl laza a dolog, ökörködni fog mindenki. Ha túl merev, akkor pedig ember legyen a talpán, aki táncra bírja őket vagy egyáltalán arra, hogy maradjanak ott veletek és ehhez jópofát is vágjanak... Nem fognak... A vendég nagyon kritikus. Igaz, ez a Ti esküvőtök, de nektek sem jó, ha mindenki megjegyzéseket tesz és lelép idő előtt.

Gondold át az egészet, a Ti arcotokat, a vendégek arcát és nézz körül becsukott szemmel az álmodban. Fogadjunk egyből eszedbe jutott valami...

Ha nem, akkor kezdjünk mással!

2. Az esküvő témája, hangulata

Nem, nem annyira bonyolult, mint hinnéd. Egész egyszerűen csak azt kell eldöntened, hogy lagzit szeretnél vidékies hangulattal, vagy modernet, vagy éppen átmenetet a kettő között.

A vidékies lagzinak sok előnye van - úgy alakítod, ahogy akarod.
Lehet sátorban, de egy étteremben is lagzit rendezni. Nem túl húzós anyagilag. A kaja tutira mindenkinek bejön, mert magyaros és azt mindenki szereti itthon. A dekoráció nem annyira feszes, a zene pedig a nagyobb rétegnek tetszeni fog. Nem igazán tudsz félrenyúlni vele.

A modern esküvő - exkluzív. Viszont ha ilyet szeretnél valami csúcsszuper helyen, akkor lehet nem itt kell olvasgatnod, mert ezzel nem lehet spórolni túl sokat. A kaja ilyenkor exkluzív, aminek ára van..akármilyen ruhában sem mehetsz oda, szóval kicsi a mozgástér. Ehhez bő pénztárca kell.

Vegyes esküvő - modern, de olcsó. Ilyen is van. Magunknak ilyet sikerült szerveznem. Lagzi hangulat, elégedett vendégek úgy, hogy a saját álmaid is megvalósulnak - ha erre vágysz.

Csukd be a szemed megint és képzeld el a kajálást...majd a bulit...apró részleteket..játékokat...ahogy először táncoltok a pároddal... Meg van?
Milyennek látod? Hol vagytok? Lagziban vagy egy exkluzív helyen? Milyen a hangulat?

Figyelj, az első gondolat a legjobb! :)

Ha még így sem megy a dolog, itt van néhány tipp:

1. Fővárosunk - Budapest

  • Eldugott gyöngyszem a városban - szebb élőben mint képeken és nagyon kedvező az ár. Ételeket nem teszteltem - http://www.nimrodfogado.hu/
Jesszus, közel 200 helyszín jutott eszembe hirtelen, de ha mind leírnám, tutira nem tetszene annyira.
Erre ott van a helyszínkereső. Mindenki fent van, de google is a barátod, így be : " esküvő helyszín" és máris lazán kapsz 2000 találatot minimum.

Amit viszont én kiemelten javasolnék:



  • Visegrád - NagyVillám Étterem (mennyei ételek, elképesztő panoráma, nagyon kedvező áron ) http://nagyvillam.hu/
  • Kisebb dunai rendezvényhajók - egytől egyig gyönyörűek és hangulatosak, kajákat próbálni kell
  • Rosinante Szálloda és étterem - nevével ellentétben nagyon hangulatos helyszín, kedvező árakkal - http://www.rosinante.hu/

Bor Régiók!!
Egy jó boros pincével, bor régióval melléfogni nem lehet. Lehet elegánsan tálalni, falusiasan, rengeteg lehetőséget rejt. A magyar pedig bor mellett vigad.

Ezt az oldalt ajánlom, ha valakit érdekel:
http://www.life.hu/lifeutazas/20140206-eskuvoi-helyszinek-itthon-villany-szolobirtok-berkenye-kali-medence.html

Budapesten, Pest környékén és egész Magyarországon tele vagyunk jó bortermő helyekkel.
Így keresd őket a Google-ben:
- borétterem
- borpince
- bor szálloda
- bor esküvő

Ha amerikai stílusú esküvőre vágysz kevés pénzből, - mert mi másra vágynál, amikor a TLC és az összes amerikai mozifilm is ezt nyomja az orrod alá - akkor a boros témát válaszd. Kellően elegáns, de a magyar "paraszt" is jól fogja magát érezni. Kaja, pia, hangulat pipa..Dekoráció pedig nagyon egyszerű hozzá, csak egy kis kreativitás kell. Nagyon gyönyörű dekort lehet hozzá készíteni barátnőkkel 2 millió virágszál nélkül is. ( Erről majd később írok! )

Esetleg, ha mégsem ilyesmit keresnél, kommentelj és igyekszem több ötletet adni!

U.i: Végre eszembe jutott egy hely, Cegléden. Tőlük valami iszonyat jó ajánlatot kaptunk.
Anno nem volt ilyen szép honlapjuk, nem láttuk, hogy milyen szép helyen vannak, így nem őket választottuk...De a képeket elnézve és emlékezve a rettentően jó árakon, nagyon is ajánlom!

http://www.kokenyesfia.hu/kezdolap/vendeglatas/szaletli

 


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kérdésed van? Írj bátran!